Emma Karp Lundström

Äppeltavlor

 

 

Äppeltavlorna i Kivik

Under fem dagar varje höst skapar Emma Karp Lundström tillsammans med ett lag av äppelmontörer årets äppeltavla i Kivik. Tidigt måndag morgon kommer de åkande, varmt klädda, med termosar och riktigt kraftiga arbetshandskar. I sol, blåst, regn, kyla så väljer, lastar, komponerar och monterar montörerna världens största äppeltavla. Fredag eftermiddag är den klar. Och på lördagen öppnar Äppelmarknaden.

 

Äpplet, odlaren och traktorn, 2016

Klicka på bilden om du vill se den i större format.

 

Med hjärtat i handen, 2015

Klicka på bilderna om du vill se dem i större format


Tavla tillägnades handens arbete. Den skonsamma äppelplockningen, varsamt ett äpple i taget, måste göras för hand. Den tillägnadss också alla hantverk, av olika slag. Alla våra händer som outtröttligt lagar, vårdar, tillagar, bygger, skapar, fogar samman och reparerar. Handens närvaro i arbetet genom hela vår historia, liksom i nutid då vi alla inser att det finaste vi kan ge är att sträcka ut en hjälpande hand.

 

 

Bee Nice, Kivik 2014

Foto till vänster: Emma Karp Lundstöm. Till höger: Lars-Olof Börjesson
Klicka på bilderna om du vill se dem i större format.

 

Paradispar, Kivik 2013

"Paradispar 2013" stod klar lördagen den 28 september 2013 i Kiviks hamn. På den svart-vita bilden ses tavlans modeller, Carina och Mats Bredberg som driver Lavendelkiosken i Borrby.

 

Äppeltavla i Lunds domkyrka

Klicka på bilderna om du vill se dem i större format

Till Tacksägelsedagen den 14 oktober 2013 skapade Emma en äppeltavla i Domkyrkan. Äppeltavlan visas fram till den 25 oktober. Läs mer: pressmeddelande | artikel Sydsvenska 16 okt

 

Äppeltavlan i Kivik och ny bok, 2012

Emma om årets äppeltavla:

"Årets äppeltavla heter Moder Jord.. eller Mother Earth, Madre Terra.....vet inte vad som är vackrast.. alla de orden väcker olika saker i oss.
Min pappa Helge gjorde två extra fina äppelbilder under sina år, Tellus vid Millenieskiftet och Pomona som ängel några år tidigare. Dessa två har legat som grund för årets, då vi har något extra att fira och det är fint med en tillbakablick. En bok har getts ut dessa dagar, en stor marknad med underbara äppelprodukter och fina artister pågår. Med vår älskade jordglob i centrum gläds vi, njuter och funderar på vad vi mer kan göra för att bidraga till att vårt fina klot ska trivas med oss..."

Äppelmarknaden fyller 25 år och därför har föreningen som står bakom arrangemanget samlat minnen, bilder, anekdoter och mycket annat i boken "Här hyllas äpplet – i Kivik". Boken släpptes årets Äppelmarknad. Författare är Maria Anderberg och Emma Karp Lundström.

 

Äppeltavlan i Kivik 2011

I år tilldelades Emma årets Guldäpple med motiveringen:
”Årets Guldäpple tilldelas en mångsysslande konstnär som med naturens egna material som sin pallett och i sin fars anda har blivit en viktig ambassadör för Österlen såväl nationellt som internationellt”.
Ystads Allehanda har gjort ett bildspel som visar flera års tavlor

 

Äppeltavla i London 2011

Fika med sju sorters kakor och kaffe, var ett event 24 - 26 augusti på Soho Square, London i samarbete med VisitSweden och Toursim in Skåne. Fikaeventet nådde ut stort i Storbritannien. När pressklippen nu strömmar in kan man räkna med att det har nått ut till 41 miljoner människor. Se London-tavlan på Youtube (öppnas i nytt fönster).

 

Idéträdgård på Nordiska Trädgårdar 2011

Tourism in Skåne ställde ut på Nordiska Trädgårdar den 24-27 mars 2011. Skånes monter utgjordes av en idéträdgård som Emma ansvarade för. Det blev en 64 kvadratmeter stor bild av Skåne målad med äpplen.
Läs mer om Nordiska Trädgårdar
| Läs mer om projektet på Toursim in Skåne

 

Äppeltavlan i Kivik 2010

Tavlan tillägnades Fritiof Nilsson Piraten. Titel: Yes box, Bombi

Äppeltavlor i Kivik och Stockholm 2008

 
Pomona - fritt efter Frans Floris,
i Kivik september 2008
  Äppeltaval på Hallwylska palatset,
oktober 2008.
     

 

Vill du också ha en äppeltavla?
emma@emmas.se

0731 – 82 83 82

 

© 2009 Emma Karp Lundström